Šta je domen?
Domen je ime vašeg sajta. Može se registrovati na određeni vremenski period (npr. godinu dana, dve godine...), a pre isteka tog perioda potrebno ga je obnoviti. U slučaju da ne obnovite registraciju, gubite pravo na do tada korišćeni domen i bilo ko drugi ga može registrovati.

Koliko vremenski traje registrovani domen?
U zavisnosti od domena, isti se može registrovati na minimum jednu, a maksimalno deset godina. Nakon isteka, domen se zaključava. Međutim, tada još uvek nije kasno da ga produžite. Od datuma isteka imate do 3 nedelje da produžite domen, ali vam Norma Reclamare u tom slučaju ne može garantovati mogućnost produžetka, već vam savetujemo da to uradite pre samog isteka. Treba napomenuti da nakon isteka domena domen nije aktivan.

Da li mogu registrovati domen koji je već zauzet?
Ne, ne možete ga registrovati, ali ga možda možete kupiti. Iako je ovo u većini slučajeva vrlo komplikovana procedura, ipak nije nemoguće realizovati ovu ideju. Potrebno je da pronađete vlasnika željenog, a ipak zauzetog domena i ponudite mu da vam ga proda. Što veću cifru ponudite, veće su verovatnoće da će pristati na ponudu. 

Koliko domenа mogu posedovati?
Broj registrovanih domena ni na koji način nije ogrаničen. Možete registrovаti neograničen broj domenа.

Ako odaberem paket sa kojim mogu da hostujem više domena, da li plaćam registraciju samo jednog domena ili svakog od njih?
Ma koliko domena mogli da hostujete sa jednim paketom, registracija svakog od domena plaća se posebno i svaki domen ima istu cenu.

Da li je moguće promeniti naziv registrovanog domena?
Ne. Ali, svakako možete registrovati još jedan domen ako ga smatrate boljim od prethodnog rešenja.

Želim da promenim DNS-ove domena, ali ne znam kako?
Na našu e-mail adresu office@normareclamare.com pošaljite naziv domena i DNS-ove na koje treba da bude usmeren i mi ćemo to besplatno uraditi za vas.

Postoji li mogućnost promene podataka o vlasniku domena?
Da. U slučaju da želite da promenite podatke o vlasniku domena potrebno je da nam na e-mail adresu office@normareclamare.com pošaljete zvaničan zahtev o promeni vlasnika domena na memorandumu vaše firme, overen i potpisan od strane odgovornog lica. Ako je u pitanju fizičko lice onda nam zajedno sa kopijo lične karte šaljete potpisan dokument u kome odobravate promenu vlasnika domena. Promena vlasnika nacionalnog domena se naplaćuje, dok je promena vlasnika internacionalnog domena besplatna.

Koji hosting paket da izaberem?
Odabir hosting paketa zavisi od više faktora, a samo neki od njih jesu broj baza i njihovo opterećenje, broj domena koji želite da pokrijete paketom, broj posetilaca koji svakodnevno dolaze na vašu web prezentaciju… Za više informacija kontaktirajte našu stranicu Web hosting.

Da li je jedan hosting paket rezervisan samo za jedan sajt?
Ne. Ukoliko hosting paket koji ste odabrali ima opciju dodavanja većeg broja domena, to znači da se na njemu može hostovati više različitih sajtova. Na svakom hosting paketu je naznačen broj domena koji se može hostovati.

Da li se odabrani hosting paket može zameniti nekim drugim?
Da. Ako ustanovite da vam treba bilo veći bilo manji hosting paket, možete kontaktirati Norma Reclamare i zameniti postojeći.

Šta ako mi ni jedan od ponuđenih hosting paketa ne odgovara u potpunosti?
U slučaju da imate posebne zahteve, kontaktirajte nas na office@normareclamare.com ili na broj +381 11 39 10 753

Da li je moguće koristiti MySQL bazu za sajt?
Posetite našu stranicu Web hosting i pogledajte šta se nudi u svakom od navedenih paketa. Tako ćete primetiti da MySQL bazu možete koristiti za koji god od njih da se opredelite.

Ako želim da pređem na hosting Norma Reclamare, da li mogu da dobijem besplatan zakup koji mi je preostao kod trenutnog provajdera?
Da. U ovom slučaju Norma Reclamare daje gratis onoliko meseci (do maksimum godinu dana) koliko vam je preostalo kod provajdera kod kojeg se sajt trenutno nalazi.

Da li se hosting paket može platiti i preko računa firme?
Da. Nakon poručene usluge izdajemo vam profakturu, a nakon izvršene uplate fakturu.

Da li fizičko lice može zakupiti hosting?
Svakako. Sve što treba jeste da poručite željeni hosting paket nakon čega vam na mail stiže uputstvo za popunjavanje uplatnice sa kojom možete otići do najbliže banke ili pošte i izvršiti uplatu.

Postoji li web sadržaj kome hostovanje nije dozvoljeno?
Da, postoji. To je sadržaj poput hakerskih programa, pornografski sadržaj, piratski softveri ili bilo kakvav drugi sadržaj čija je prezentacija zakonom zabranjena. Takođe je zabranjena prezentacija čiji sadržaj može da naškodi našem serveru.

Da li se može hostovati +18 sadržaj?
Da, ukoliko je on u skladu sa našim Pravilnikom. Međutim, čak i ako je u skladu sa našim Pravilnikom, a RNIDS ili ICAN procene da je sadržaj neprikladan, mogu ga ukloniti, a firma Norma Reclamare ne snosi nikakvu odgovornost.

Kako prebaciti postojeći sajt na servere Norma Reclamare?
Ako želite svoj sajt da prebacite na naše servere, otvorićemo vam hosting i izvršiti uslugu prebacivanja sajta po ceni od 0 dinara. Cena hostinga zavisi od odabranog paketa.

U kom vremenskom periodu željeni domen i hosting bivaju aktivirani?
Nakon dobijanja obaveštenja o uplati, odabrani domen i hosing paket bivaju aktivirani u roku od 48h.

Da li dobijam obaveštenje pre nego što usluga istekne?
Pre nego što vam usluga istekne, Norma Reclamare šalje vam obaveštenje putem e-maila o produžetku iste, a potom vas o tome obaveštava i telefonom. Norma Reclamare obaveštava vas 30 dana i 7 dana pre datuma isteka usluge. U slučaju da do tog roka ne izvršite uplatu zahvaljujući kojoj će usluga biti obnovljena, domen i hosting paket bivaju deaktivirani.

Firma Norma Reclamare nije u obavezi da vas podseća na produžetak domena, to je isključivo stvar naše dobre volje. Međutim, ako želite možete se pretplatiti na našu uslugu Sigurna registracija, čija je cena 25 eura, čime se obavezujemo da ćemo vas 30 dana, a zatim 15 dana pre isteka domena obavestiti o tome preporučenom poštom, tako da nećete moći da zaboravite da izvršite uplatu.

Zašto je moj hosting suspendovan?
Pre svega je potrebno da proverite da li ste obnovili hosting. Takođe, moguće je da je vaš sajt hakovan ili je softver na serevru detektovao neki drugi problem (virus, veliko opterećenje i sl.). Potrebno je da otklonite problem, pošaljete nam dokaz o tome i mi ćemo vam odblokirati sajt. Ovo radimo kako zbog bezbednosti vašeg, tako i zbog bezbednosti ostalih sajtova koji se nalaze na našem serveru.

Da li je moguće registrovati domen kod Norma Reclamare, a hosting mesto zakupiti kod nekog drugog provajdera?
Svakako. Registracija domena i zakup hosting prostora su dve potpuno različite, jedna od druge sasvim zasebne usluge. I baš kao što kod nas možete registrovati domen dok kod nekog drugog zakupljujete hosting, obrnuta varijanta je takođe moguća.

Da li Norma Reclamare serveri imaju cPanel?
Da, cPanel je jedna od mogućnosti kojom se Norma Reclamare služi kako bi upravljao hosting nalozima svojih klijenata.

Da li Norma Reclamare omogućuje SSH pristup?
U slučaju deljenog hostinga SSH pristup nije omogućen, ali ako su u pitanju dedicated serveri i želite sami da ih održavate, Norma Reclamare će vam obezbediti SSH pristup.

Da li Norma Reclamare nudi backup uslugu na svojim serverima?
Da. Backup se vrši jednom u nedelju dana. Korisnik ima mogućnost da sam vrati backup preko cPanela ili to umesto njega može uraditi Norma Reclamare po ceni od 10 eura. Firma Norma Reclamare nije odgovorna za fajlove na zakupljenom hostingu niti za održavanje i backup istih. Odgovornost snosi sam korisnik.

Da li se serveru Norma Reclamare može slati neograničen broj mailova?
Ne. Ograničenje je 550 mailova po jednom hosting paketu.

Šta da radim ako ne mogu da se ulogujem na cPanel?
Prilikom unošenja lozinke morate voditi računa o velikim i malim slovima. U slučaju da tri puta zaredom unesete pogrešnu lozinku, vaš nalog biva zaključan narednih pola sata nakon čega možete ponovo pokušati da se ulogujete. Ako ne uspete da se ulogujete i pored toga što ste sigurni u šifru koja konstantno biva odbijena, kontaktirajte Norma Reclamare.

Da li postoji mogućnost promene lozinke za cPanel?
Naravno. Za to je potrebno da se ulogujete na cPanel, unesete svoj username, a potom kliknete na dugme Reset.

Kako da postupim pošto otkrijem da je moj sajt zaražen virusom?
Očistite zaražene fajlove na serveru i na svom računaru instalirajte antivirus program i tako budite sigurni da i sam računar nije zaražen. Svoje pristupne podatke za hosting čuvajte na sigurnom i nemojte ih ni sa kim deliti. Obavezno update-ujte programe i skripte-module (koji inače vrlo često uzrokuju viruse) koje instalirate na svom sajtu. Na svoje fajlove nikako ne stavljajte writable permisije.

Norma Reclamare umesto vas može očistiti sajt od virusa, a cena te usluge varira u zavisnosti od obima posla.

Takođe vam možemo pružiti i uslugu održavanja vašeg sajta redovnim ažuriranjem CMS-a i skripti koje se nalaze na njemu kako bismo smanjili na što je moguće manju meru mogućnost upada hakera i postavljanja virusa na isti. Cenu ove usluge ćemo formirati u zavisnosti od vaših potreba.

Greškom sam poručio uslugu koju nisam želeo. Šta sada?
Ništa strašno. Ako se ovo dogodi, kontaktirajte nas putem e-maila ili na broj +381 11 39 10 753

Da li se tehnička podrška može dobijati putem telefona?
Ne, Norma Reclamare ne pruža podršku putem telefona, isključivo putem e-maila.